Over Mijn feuilleton

‘Ineens’ kreeg ik zin om de eerste 75 jaren van mijn leven handzaam samen te vatten in een feuilleton. Vroeger was een feuilleton een vervolgverhaal in afleveringen, meestal op een ‘eigen’ plaats in een krant of weekblad. Als dat goed bevallen was, kwam er daarna geheid een boek van. Grote voorbeelden zijn: Dumas, Dickens, Multatuli, Couperus.

Tegenwoordig gaat dat allemaal heel anders natuurlijk. Geen krant en geen schrijver zien er nog brood in, het fenomeen lijkt dood, alles moet snel en wel nú. Dat zal allemaal wel, en tóch ga ik het proberen. Niet op papier maar via deze blog, de Balthasarsblog. Het plan is om over elk van mijn geleefde jaren een stukje te schrijven dat op vier pijlers rust: de historie (a), de actualiteit (b), mijn persoonlijke leven (c), en een passend gedicht.

Ik ben geboren in 1940, dus dat eerste stukje zal denk ik wel over het uitbreken van WO II gaan (a). Daar zal in 2015 veel belangstelling voor zijn vanwege het 75-jarig ‘jubileum’ (b). Toevallig is dat ook míjn 75-jarig jubileum, en over die oorlog en ons gezin heb ik nog een goed verhaal bij de hand (c). Het gedicht moet ik nog zoeken (d), maar dat dient zich meestal tijdens het schrijven van a, b en c wel aan. – Enfin, zoiets dus.

Voor wie schrijf ik dit op? Allereerst voor mezelf, want van schrijven word ik wijzer. Sterker: schrijven levert vaak iets verrassends op. Als dit waar is – en ik denk dat het waar is – dan kan dat mogelijk ook interessant zijn voor anderen, voor sommige anderen. In de voorgaande jaren schreef ik 407 ‘stukjes’ op De Zeepkist in de toenmalige Balthasarsblog, en toch zeker één à twee keer per jaar leverde dat een absoluut boeiende reactie van een onbekende lezer op. – Voor mij is dat genoeg.

En dan nog de frequentie. Ik ben geen moderne blogger die er elke dag een stuk uit moet rammen ‘om z’n merk in de markt te houden’. Het schrijven van de Balthasarsblog gebeurt in concurrentie met duizend-en-een andere interesses terwijl mijn energie logischerwijze niet toeneemt, dat krijg je als je 75 bent. Als ik eens in de twee weken een jaartal-aflevering van mijn feuilleton haal, dan ben ík tevreden. Dan kan ik in drie jaar bij aflevering 75 zijn. Daarna hoef ik dan alleen nog maar de 3 afleveringen van de 3 gebruikte jaren te doen, plus één aflevering per er op volgend jaar.

Dat lijkt me een realistische en toekomstgerichte planning: klaar voor m’n tachtigste! – Nu nog even waarmaken.

Balthasar, 6 januari 2015

5 gedachten over “Over Mijn feuilleton”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.